Hur mycket dryck går det åt? – Vi beräknar mängd vin, öl, bubbel och läsk

Om du har bråttom, tryck här om för att komma till vår snabbguide nedan.

Att planera ett evenemang, oavsett om det är en liten familjesamling eller en stor fest, kräver noggrannhet i många detaljer, inte minst när det gäller dryck. Hur mycket dryck som behövs är en fråga som ofta uppstår, och att ha rätt mängd är avgörande för att säkerställa att alla gäster är nöjda.

Denna artikel kommer att utforska vikten av att beräkna dryckesmängden för olika tillfällen, titta närmare på de mest efterfrågade dryckerna och ge specifika rekommendationer för vatten, som är en grundläggande dryck för alla typer av evenemang.

Vikten av att beräkna dryckesmängd för olika tillfällen

Att beräkna rätt mängd dryck är mer komplicerat än vad det först kan verka. För lite dryck kan leda till missnöjda gäster, medan för mycket innebär onödig kostnad och slöseri.

Faktorer som evenemangets längd, tiden på dagen, typ av evenemang, gästernas ålder och personliga preferenser spelar alla en viktig roll i hur mycket och vilken typ av dryck som kommer att gå åt.

Dessutom påverkas dryckesvalet av säsongen; till exempel är kallare drycker mer eftertraktade under sommarmånaderna, medan varma drycker föredras under kallare perioder.

Beräkning av mängd för olika drycker

Beräkning av mängd för olika drycker

Öl och vin

Öl och vin är ofta centrala element vid sociala sammankomster, särskilt vid middagar och kvällsfestligheter. När man beräknar mängden öl och vin som behövs är det viktigt att beakta gästernas preferenser och evenemangets karaktär.

En generell riktlinje är att en gäst förväntas konsumera ungefär 2-3 glas vin eller 3-4 öl under ett evenemang. Standardstorleken för ett vinglas är cirka 15 cl för ett glas vin och 33 cl för en flaska eller burk öl. Det är viktigt att erbjuda en variation av vin (rött, vitt och möjligen rosé) samt ett urval av ölsorter för att tillgodose olika smaker.

Vid större evenemang kan det vara en god idé att inkludera ett par alternativ av varje sort för att säkerställa att alla gäster hittar något de tycker om. Dessutom bör alkoholfria alternativ alltid vara tillgängliga för dem som inte dricker alkohol.

Bubbel

Bubbel, som champagne, prosecco och andra mousserande viner, är ett festligt och uppskattat inslag vid många typer av evenemang, från bröllop till nyårsfiranden och mottagningar. Dess förmåga att förmedla en känsla av fest och exklusivitet gör det till ett utmärkt val för att höja stämningen och skapa en minnesvärd upplevelse för gästerna.

När man planerar mängden bubbel är det viktigt att beakta evenemangets karaktär och gästernas förväntningar. En generell riktlinje är att en gäst förväntas konsumera cirka 2-3 glas bubbel under evenemanget. Ett standardglas för mousserande vin är vanligtvis 15 cl, vilket innebär att man bör räkna med cirka 30-45 cl per person.

För att tillgodose olika smaker och preferenser är det klokt att erbjuda ett urval av mousserande viner. Att inkludera både torra och söta varianter kan se till att alla gäster hittar något de tycker om. Vidare kan non-alcoholic eller alkoholfria mousserande alternativ vara en uppskattad gest för dem som föredrar att avstå från alkohol men ändå vill delta i skålandet.

Kaffe och te

Vid evenemang är kaffe och te två av de mest uppskattade dryckerna, som erbjuder värme och tröst till gästerna, samtidigt som de bidrar till en inbjudande atmosfär. För att beräkna den lämpliga mängden kaffe och te bör arrangören beakta evenemangets längd, tiden på dygnet och gästernas preferenser.

Generellt kan man räkna med att varje gäst dricker 2-3 koppar kaffe eller te under ett evenemang som varar i några timmar. En standard kaffekopp eller tekopp rymmer ungefär 18-24 cl, vilket innebär att man bör planera för cirka 36-72 cl per person.

För att säkerställa att det finns tillräckligt med kaffe och te är det viktigt att ha en flexibel inställning. Till exempel, vid morgonevenemang kan konsumtionen av kaffe vara högre, och man bör därför öka mängden kaffe som tillhandahålls.

Det är också klokt att inkludera ett urval av te, inklusive svart, grönt och örtte, för att tillgodose olika smaker och behov. Att ha dekaffinerade alternativ tillgängliga är också en uppskattad gest för dem som undviker koffein.

Läsk och juice

Läsk och juice är populära val för dagtidsevenemang, barnkalas och som alkoholfria alternativ vid kvällsevenemang. Dessa drycker är särskilt uppskattade för deras uppfriskande kvaliteter och förmåga att tillfredsställa en söt tand.

När man planerar för läsk och juice bör man räkna med att varje gäst dricker ungefär 2-3 glas under evenemanget. Ett standardglas för läsk och juice rymmer omkring 20-25 cl, vilket innebär att man bör beräkna 40-75 cl per person.

Att erbjuda ett brett sortiment av läsk och juice kan hjälpa till att säkerställa att det finns något för alla. Inkludera klassiska smaker som apelsinjuice och äppeljuice samt populära läskedrycker. För en mer personlig touch kan man överväga att skapa signaturdrinkar med juice som bas, vilket kan ge evenemanget en unik och minnesvärd karaktär.

Vatten

Vatten är den mest grundläggande och viktiga drycken vid alla evenemang. Det är inte bara en fråga om gästfrihet att erbjuda vatten, utan det är också en hälsomässig nödvändighet.

Vattenkonsumtion varierar beroende på individuella behov, men en allmän rekommendation är att en vuxen person bör dricka omkring 2 liter vatten per dag under normala omständigheter. Vid evenemang bör man dock räkna med ett högre intag, särskilt om det finns alkohol, som kan leda till ökad törst och behov av hydrering.

För att beräkna mängden vatten som behövs kan man utgå från att varje gäst i genomsnitt kommer att dricka omkring 2-3 glas vatten (cirka 50-75 cl) under ett evenemang som varar i några timmar. Denna mängd kan behöva justeras uppåt för längre evenemang, varma dagar eller om maten som serveras är särskilt salt och därmed ökar törsten.

När det gäller att servera vatten är det praktiskt att ha både flaskor och karaffer tillgängliga. Flaskor är enkla för gäster att ta med sig och bidrar till en känsla av individuell service, medan karaffer gör det möjligt för gäster att själva fylla på sina glas och kan bidra till en mer elegant presentation.

Hur mycket dryck får plats i olika typer av glas

Hur mycket dryck får plats i olika typer av glas

Förståelsen av hur mycket dryck som får plats i olika typer av glas är avgörande för att planera den totala dryckesmängden för ett evenemang. Varje glastyp är designad för att framhäva de bästa egenskaperna hos drycken den innehåller, samtidigt som den bidrar till evenemangets estetik.

 • Vinglas är designade för att maximera vinets arom och smak. Ett standard vinglas rymmer vanligtvis mellan 15 till 25 cl, även om det inte fylls till brädden för att tillåta vinet att ”andas”.
 • Bubbelglas, rymmer vanligtvis mellan 18 till 24 cl. Flöjter är utformade för att bevara dryckens bubblande effekt och aromer, medan coupes erbjuder en mer öppen form som framhäver dryckens elegans och är lämpliga för festliga tillställningar.
 • Ölglas varierar beroende på typ av öl som serveras men rymmer vanligtvis mellan 33 till 50 cl. Vissa specialglas för craft-öl kan ha andra dimensioner.
 • Kaffekoppar och tekoppar har en kapacitet på cirka 18 till 24 cl, vilket är idealiskt för att servera en standardstorlek på kaffe eller te.
 • Läskglas tenderar att vara större, med en kapacitet på mellan 25 till 50 cl, för att rymma både dryck och is.
 • Vattenglas brukar rymma mellan 20 till 30 cl. Dessa glas används ofta inte bara för vatten utan även för andra icke-alkoholiska drycker som juice eller läsk.

Beräkna totala dryckesmängden per person

För att beräkna den totala dryckesmängden per person är det viktigt att ta hänsyn till evenemangets längd, gästernas ålder och preferenser, samt vilken typ av mat som serveras. Ett genomsnittligt beräkningsunderlag kan se ut så här:

 • Öl/Vin: För vuxna, beräkna 2-3 glas vin eller 3-4 öl per person under evenemanget.
 • Bubbel: En genomsnittlig gäst förväntas konsumera cirka 2-3 glas bubbel per evenemang.
 • Kaffe/Te: 1-2 koppar under evenemangets första timmar, särskilt om det är ett morgon- eller eftermiddagsevenemang.
 • Läsk/Juice: 2-3 glas under hela evenemanget, beroende på gästernas ålder och evenemangets natur.
 • Vatten: 1 glas per timme per person, vilket ökar vid varmt väder eller om alkohol serveras.

Dessa riktlinjer bör justeras baserat på kända gästpreferenser och evenemangets specifika omständigheter. Det är alltid bättre att ha en liten mängd dryck över än att riskera att den tar slut.

Snabbguide för dig som har bråttom

Dessa enkla riktlinjer är avsedda att hjälpa till med att effektivisera planeringen av drycker för evenemang, så att gäster kan njuta fullt ut och värdar kan undvika överflöd eller brist.

Det är viktigt att anpassa mängderna efter gästernas preferenser och evenemangets karaktär, samt att alltid erbjuda alternativ för dem som inte dricker alkohol.

Ungefärlig mängd dryck baserat på antal gäster:

10 gäster:
 • Vin: 30 glas à 15 cl (Ca 5 liter)
 • Bubbel: 30 glas à 15 cl (Ca 5 liter)
 • Öl: 30 burkar à 33 cl, 20 burkar à 50 cl, 25 burkar (50/50 blandning) (Ca 10 liter)
 • Kaffe/Te: 20 koppar à 24 cl (ca 5 liter)
 • Läsk/Juice: 25 glas à 24 cl (6 liter)
 • Vatten: 25 glas à 24 cl (6 liter)
25 gäster:
 • Vin: 75 glas à 15 cl (Ca 11 liter)
 • Bubbel: 75 glas à 15 cl (Ca 11 liter)
 • Öl: 75 burkar à 33 cl, 50 burkar à 50 cl, 62 burkar (50/50 blandning) (Ca 25 liter)
 • Kaffe/Te: 50 koppar à 24 cl (12 liter)
 • Läsk/Juice: 62 glas à 24 cl (Ca 15 liter)
 • Vatten: 62 glas à 24 cl (Ca 15 liter)
50 gäster:
 • Vin: 150 glas à 15 cl (Ca 22 liter)
 • Bubbel: 150 glas à 15 cl (Ca 22 liter)
 • Öl: 150 burkar à 33 cl, 99 burkar à 50 cl, 124 burkar (50/50 blandning) (Ca 50 liter)
 • Kaffe/Te: 100 koppar à 24 cl (24 liter)
 • Läsk/Juice: 125 glas à 24 cl (30 liter)
 • Vatten: 125 glas à 24 cl (30 liter)
100 gäster:
 • Vin: 300 glas à 15 cl (45 liter)
 • Bubbel: 300 glas à 15 cl (45 liter)
 • Öl: 300 burkar à 33 cl, 198 burkar à 50 cl, 249 burkar (50/50 blandning) (Ca 100 liter)
 • Kaffe/Te: 200 koppar à 24 cl (48 liter)
 • Läsk/Juice: 250 glas à 24 cl (60 liter)
 • Vatten: 250 glas à 24 cl (60 liter)

Ungefärlig uträkning av antal glas per person för varje typ av dryck:

 • Vin:
  • 2-3 glas (15-25 cl per glas) per person under evenemanget
  • Ta hänsyn till vinets typ och evenemangets karaktär vid servering
 • Öl:
  • 3-4 öl (33 cl per flaska eller burk) per person under evenemanget
  • Anpassa mängden efter gästernas preferenser och evenemangets form
 • Kaffe/Te:
  • 1-2 koppar (18-24 cl per kopp) under evenemangets första timmar
  • Anpassa mängden efter tidpunkt på dagen och evenemangets längd
 • Läsk:
  • 2-3 glas (25-50 cl per glas) under hela evenemanget
  • Justera baserat på evenemangets natur och gästernas preferenser
 • Vatten:
  • 1 glas (cirka 20-30 cl) per timme per person
  • Öka mängden vid varmt väder eller om alkohol serveras

Avslutning: Vikten av flexibilitet och gästernas preferenser

Avslutning - Vikten av flexibilitet och gästernas preferenser

I planeringen av dryckesutbudet för ett evenemang är det centralt att beakta gästernas preferenser och vara flexibel.

Att förstå hur mycket som ryms i olika glastyper och hur många glas varje person sannolikt kommer att konsumera är en viktig del av planeringsprocessen. Detta säkerställer inte bara att det finns tillräckligt med dryck för alla, utan också att dryckerna kan avnjutas på bästa sätt.

Att inkludera ett brett utbud av dryckesalternativ, från alkoholfria till alkoholhaltiga alternativ, och att vara medveten om mängden som får plats i olika glastyper bidrar till en gästvänlig och minnesvärd upplevelse.

Flexibilitet, tillsammans med en noggrann beräkning och planering, kommer att se till att gästerna känner sig välkomna och uppskattade, vilket i sin tur gör evenemanget till en framgång.

Lämna en kommentar