I vårt nordiska klimat används framför allt sorter som är anpassade till vår något kortare odlingssäsong. Vinplantorna klarar ofta ner till -25o på vintern. Det största problemet är istället ofta sen vårfrost i samband med knoppsprickningen.
Normalt räknar man med 100 dagar mellan blomning och skörd. De druvsorter som är vanligast i Sverige, Solaris (grön druva för vitt vin) klarar sig med runt 90 dagar för att hinna mogna och Rondo (blå druva för rött och rosevin).
Andra vanliga sorter är Regent, Cabernet Cortis & Leon Millot (blå druvor), Phönix & Johanniter (gröna druvor). Det finns även odlare som har satsat på de klassiska Pinot Noir (blå) och Chardonnay (grön). (läs mer om de olka sorterna  under flikarna för  Blå respektive Gröna druvor)
Merparten av det som numera planteras är ympade plantor, men det förekommer också rotäkta plantor speciellt på de mindre gårdarna. Än så länge har inte vinlusen som angriper de rotäkta plantornas rötter hittats i Sverige.