De första pionjärerna

De första vinodlingarna i Sverige planterades för drygt 20 år sedan. Idag finns ca 40 st bara i skåne varav merparten startat sin odlingar de senaste 5-10 åren. De som generöst bjudit på sina erfarenheter är bl.a. följande pionjärer.

PERCY MÅNSSON  / Domän Sånana

Det började med några baltiska plantor 1994 i trädgården i Skillinge. 1998 planterade han ytterligare 380 st på sin nuvarande vingård Domän Sånana, väster om Skillinge. De gav inget bra vin. Så 2000 planterade Percy 600 st av Vitis Vinifera sorten Rondo samt ytterligare 56 sorter, fyra av varje. Nu har valt ut 14 sorter. 2010 blev vingården godkänd leverantör till Systembolaget. År 2011 tog hans Domän Sånana Clarét 2009 guldmedalj i SM i mathantverk klassen Svenskt vin.

MURAT SOFRAKIS / Vingården i Klagshamn

De första vinrankorna på Vingården i Klagshamn (tidigare hette vingården Nangijala) planterades år 1999, den första provskörden togs år 2002, och från 2005 har druvorna används för kommersiell vinframställningEnligt den internationelle vinexperten Oz Clarke var det vita vinet Interkardinal 2009, som är ett samarbete mellan Vingården i Klagshamn och Vingården i Åhus Skånes bästa vin (vid en prövning för Sydsvenskan 2011).

RONNY & GUNILLA PERSSON / Vingården i Åhus

Ronny började redan i unga år att göra vin på vinbär som lagrades på ekfat. 2004 planterade han och Gunilla tillsammans med ett antal vänner de första plantorna i Vingården i Åhus. För att ge fler möjlighet att lära sig mer om vinodling så utvecklades det sedan till det nuvarande populära systemet med abonnenter som hyr sin vinrad. Sedan 2016 drivs vingården av abonnenterna Karin & Jörgen Persson och Karin Birch & Carlo Tyrberg.
 

SVEN ALMER / Nordanvik

Startade 1998, med 50 st Zilgaplantor han köpte från en plantskola i Västmanland. Med följde också en bruksanvisning hur han skulle sköta dem. Tre år senare skördades, trampades och jästes de. Ett halvår senare, efter en god middag tillsammans med några vänner, beslöt de att prova den nya fantastiska lokaltillverkade drycken. Flaskor korkades upp och hälldes upp i glas. Vacker färg och en angenäm doft, men det smakade förfärligt. Smaken påminde om Ahlgrens bilar, dvs det var vad många brukar kallas foxy i smaken.2002 kom Sven över 200 stockar Canadian White och Phönix och 2004 planterades som en av de första odlarna i Sverige 150 st Solaris, Vilaris och Muscaris.