Rondo

Är en är en blå piwi sort med stor växtkraft som används till rött och rosevin. Den skapades 1964 av professor V. Kraus i dåvarande Tjeckoslovakien genom att korsa sorterna Saperavi Severnyi och St. Laurent och är vidareförädlad av tyska vinforskningsinstitutet i Geisenheim. Rondo är en druvsort som mognar mycket tidigt och har en mycket god härdig mot vinterfrost och falsk mjöldagg. Druvorna ger ett fylligt rubinrött, harmoniskt vin med koncentrerad smak. som också används i cuveér t ex med Regent och Solaris. piwi=pilzwiderstandsfähige)

Regent

År en blå druva som är framtagen av den tyska växtförädlings-anstalten Geilweilerhof. Den är en korsning mellan Chambourcin och (Sivaner x Müller Thurgau). Medelstark växt. Klasarna är medelstora och lösa med medelstora druvor Druvorna tycks vara helt resistenta mot mjöldagg.
Vinet är aromatiskt med god tanninhalt. Har kraftig rödblå färg. Man kan hitta grön paprika och peppar i doften och vid god mognad mandeltoner. Kan även användas som ätdruva med fina fruktaromer.

Cabernet Cortis

Är en blå piwi sort som är en korsning mellan Cabarnet Sauvignon och Solaris framtagen på Statliches Weinbauinstitutet i Freiburg, Tyskland. Den är motståndskraftig mot mjöldagg och mognar relativt tidigt. Den ger smakrika fenolrika viner som påminner om Cabernet Sauvignon

Leon Millot

Togs fram av vinistitutet Oberlin i Alsace i slutet på 1800-talet genom att korsa Millardet de Grasset och Goldriesling. Det är kraftigt växande tidig sort om våren är varm. Om det däremot är svalt kan till och med blomningen vara sen och därmed svårt att få tillräckligt mycket socker i druvorna. Små klasar med bär dominerade av kärnorna och rött fruktkött. L M har hög resistens mot sjukdomar. Bladmögel kan dock ses på bladen från och till.Vinet är koncentrerat mörkt, bärigt lätt till medelfylligt med kraftig fruktsmak. Tanninhalten är låg.Druvan ger ett gott bordsvin och en mycket smakrik noveau Den verkar även må bra av att lagras på gamla ekfat.

Bolero

En blå druva som är en korsning mellan Rotberger x Reichensteiner och Seibel som kommer från Geisenheim, Tyskland. Fasta rödblå druvor i stora klasar. Den ger ett elegant harmoniskt vin med god fyllighet och fruktarom. Kan användas både till rödvin, rosé och som ätdruva.

Siramé

Är en blå druva från Rebschule Meier, Würenlingen, Schweitz. Den kan användas både som ätdruva och för vinframställning. Druvklasarna är lösa och är upp till 15 mm stora. Den har visat hög även resistens mot svampangrepp.

Pinot Noir  Précose

Pinot Noir Précose (även kallad Früburgunder) är en mörkblå druva och en klon/mutation av Pinot Noir med medelmycket tanniner. Den passar att odla i kallare vinregioner pga sin ca två veckor tidigare mognad. Druvorna är i regel lite mindre än Pinot Noir. Vinerna är i regel mer rustika i smaken med inslag av jordgubbar, mogna körsbär, björnbär och röda vinbär.