Många internationella medaljer till svenska viner

Många svenska viner har fått medaljer de senaste åren,  vid internationella tävlingar här är en  några som fått 2020

  • Aplagården 
  • Arilds vingård
  • Flyinge Vingård
  • Fredholms Vingård 
  • Frillestads Vingård 
  • Vingården i Klagshamn
  • Kullabergs Vingård
  • Vejby Vingård
  • Åhus Vingård 
  • Österlen vin


Gårdsförsäljning eller ej?


Under 15 års tid har vi vinodlare försökt få till gårdsförsäljning av vin. Nu har det äntligen kommit så långt att frågan bereds i regeringskansliet så att det kan bli en proposition under mandatperioden.

Fortfarande finns det en viss tvekan inom regeringen, men vi gör vårt bästa för att få frågan i mål.

Planen är att man ska få köpa en låda vin per person i samband med en vinprovning eller en visning av vingården.

”Svenskt vin är ofta ett bättre val än ekovin”

Svensk vinodling utmärker sig jämfört med resten av Europa eftersom vi använder mycket mindre pesticider. Det odlas nästan uteslutande s.k. Piwi( Pilzwiderstandfähige) sorter i Sverige som är motståndskraftiga mot sjukdomar, speciellt mot mjöldagg. Det gör att vi enbart behöver spruta i förebyggande syfte med svavelpreparat. I södra Europa sprutar man ofta med kopparbaserade preparat, även i ekologiskt certifierade vingårdar.

De flesta vingårdar i Sverige arbetar ekologiskt med naturgödsel och mekanisk bearbetning av ogräs även om de inte är certifierade. Några vingårdar arbetar även biodynamiskt.


Årets svenska vinambassad 2021! Hans "Hasse" HåkanssonÅrets pristagare är en innovatör och föregångare, han har visat en passion och kunskap för vinets alla utvecklingsstadier, alltifrån druva, tillverkning, försäljning och servering. I en tid då de svenska, småskaliga dryckesproducenterna behövt ett ansikte utåt i huvudstadsområdet har han ödmjukt tagit på sig denna roll och banat väg för det svenska, hantverksmässiga och genuina.  ”Hasse” Håkanson är sommelieren som grundade Svenska Hantverksdrycker, en restaurangleverantör av just svenska hantverksdrycker. I portföljen hittar man handplockade och prisbelönta producenter av vin, öl, cider, sprit och alkoholfria alternativ.

Årets Svenska Vinambassadör 2019 utsedd

Med motiveringen:

Med kunskap och passion guidas man här igenom Sveriges bredaste utbud av svenska viner i en avslappnad historisk miljö. Skivarps Gästgivaregård är en pionjär och ett föredöme för hela upplevelsebranschen och har visat hur man kan skapa ett mervärde på den svenska landsbygden"

Årets Svenska Vinambassadör 2018 utsedd

Med motiveringen:
”Allt eftersom fler svenska viner ser dagens ljus har Mikael Mölstad, som en sann ambassadör, med outsinlig entusiasm samt genom sin unika position i diverse medier-vinskribent i Svenska Dagbladet, Redaktör på Allt om Vin, grundare till restaurangguiden White Guide och chefredaktör på nyhetsbrevet WOW-News och författare till den svenska vinbibeln ”En värld av vin”- både inspirerat den svenska vinnäringen i sitt arbete och spridit budskapet om svenska viner till vinkonsumenterna”

SKÖRDEDAGS!

Har du lust och tid att vara med och skörda vin? Under september och oktober tar många vingårdar hjälp av allmänheten för att hinna med. Läs mer på respektive
vingårds hemsida (se karta) om det finns någon nära dig. Även vingårdar på Öland, Gotland, i Halland och Blekinge har vingårdar där du kan vara med vid skörd.

Svensk vinodling uppmärksammas i England

Den brittiska tidningen The Guardian rapporterar om hur svenskt vin fortsätter att utvecklas
i takt med klimatförändringarna.
läs mer här

Skåne är på väg att bli Sveriges Provence

Har du semester kvar?
I en artikel i "Husbil och Husvagn på väg" får du restips. De har valt ut 10 vingårdar som erbjuder guidade visningar och vinprovning
Läs artikeln här

Svensk vingård på La Cité du Vin i Bordeaux

Den första juni öppnade världens största kulturella centra för vin La Cité du Vin i Bordeaux sina portar.
Där kan man att kunna avnjuta vin från alla vinproducerande länder runt om i världen.
Det står nu klart vilken vingård som kommer att representera Sverige på vincentret La Cité du Vin i Bordeaux. Valet faller på en prisbelönt vingård som var en av de första att satsa på vinodling i Sverige. Vingården i Klagshamn producerar idag 5-6000 flaskor årligen.

En bok om 20 skånska vingårdar att ge bort

Boken innehåller 20 reportage från olika vingårdar i Skåne. En del av odlarna är kommersiella och en del hobbyodlare, några har större odlingar och andra mindre. Gemensamt för alla är att de gärna tar emot besök.
Läs mer på www.tjugoskanskavingardar.se