Många svenska viner har fått medaljer de senaste åren, vid internationella tävlingar här är en några som fått 2020
Under 15 års tid har vi vinodlare försökt få till gårdsförsäljning av vin. Nu har det äntligen kommit så långt att frågan bereds i regeringskansliet så att det kan bli en proposition under mandatperioden.
Fortfarande finns det en viss tvekan inom regeringen, men vi gör vårt bästa för att få frågan i mål.
Planen är att man ska få köpa en låda vin per person i samband med en vinprovning eller en visning av vingården.
Svensk vinodling utmärker sig jämfört med resten av Europa eftersom vi använder mycket mindre pesticider. Det odlas nästan uteslutande s.k. Piwi( Pilzwiderstandfähige) sorter i Sverige som är motståndskraftiga mot sjukdomar, speciellt mot mjöldagg. Det gör att vi enbart behöver spruta i förebyggande syfte med svavelpreparat. I södra Europa sprutar man ofta med kopparbaserade preparat, även i ekologiskt certifierade vingårdar.
De flesta vingårdar i Sverige arbetar ekologiskt med naturgödsel och mekanisk bearbetning av ogräs även om de inte är certifierade. Några vingårdar arbetar även biodynamiskt.
Årets pristagare är en innovatör och föregångare, han har visat en passion och kunskap för vinets alla utvecklingsstadier, alltifrån druva, tillverkning, försäljning och servering. I en tid då de svenska, småskaliga dryckesproducenterna behövt ett ansikte utåt i huvudstadsområdet har han ödmjukt tagit på sig denna roll och banat väg för det svenska, hantverksmässiga och genuina. ”Hasse” Håkanson är sommelieren som grundade Svenska Hantverksdrycker, en restaurangleverantör av just svenska hantverksdrycker. I portföljen hittar man handplockade och prisbelönta producenter av vin, öl, cider, sprit och alkoholfria alternativ.
Med motiveringen:
Med kunskap och passion guidas man här igenom Sveriges bredaste utbud av svenska viner i en avslappnad historisk miljö. Skivarps Gästgivaregård är en pionjär och ett föredöme för hela upplevelsebranschen och har visat hur man kan skapa ett mervärde på den svenska landsbygden"
Med motiveringen:
”Allt eftersom fler svenska viner ser dagens ljus har Mikael Mölstad, som en sann ambassadör, med outsinlig entusiasm samt genom sin unika position i diverse medier-vinskribent i Svenska Dagbladet, Redaktör på Allt om Vin, grundare till restaurangguiden White Guide och chefredaktör på nyhetsbrevet WOW-News och författare till den svenska vinbibeln ”En värld av vin”- både inspirerat den svenska vinnäringen i sitt arbete och spridit budskapet om svenska viner till vinkonsumenterna”
Har du lust och tid att vara med och skörda vin? Under september och oktober tar många vingårdar hjälp av allmänheten för att hinna med. Läs mer på respektive
vingårds hemsida (se karta) om det finns någon nära dig. Även vingårdar på Öland, Gotland, i Halland och Blekinge har vingårdar där du kan vara med vid skörd.
Den brittiska tidningen The Guardian rapporterar om hur svenskt vin fortsätter att utvecklas
i takt med klimatförändringarna.
läs mer här
Har du semester kvar?
I en artikel i "Husbil och Husvagn på väg" får du restips. De har valt ut 10 vingårdar som erbjuder guidade visningar och vinprovning
Läs artikeln här
Boken innehåller 20 reportage från olika vingårdar i Skåne. En del av odlarna är kommersiella och en del hobbyodlare, några har större odlingar och andra mindre. Gemensamt för alla är att de gärna tar emot besök.
Läs mer på www.tjugoskanskavingardar.se
VINVÄGEN I SKÅNE